Jatkuvan oppimisen kehittämisen asialla

 

Jatkuva oppiminen osaksi sote-alan arkea (JOPPI)- hanke (1.8.2023 -31.10.2025) on nyt puolivälissä. Hankkeen tarkoituksena on yhteiskehittää tiiviissä työelämäyhteistyössä uudenlaisia, ketteriä jatkuvan oppimisen menetelmiä ja ratkaisuja, jotka perustuvat jo hankitun osaamisen tunnistamiseen ja sen täydentämiseen sote-alalla.  

Heti hankkeen alkuvaiheessa JOPPI- hankkeessa perustettiin kehittäjäryhmä, johon kuuluu hankkeen pilottiyksiköiden esihenkilöitä ja työntekijöitä erilaisista sote-alan työyhteisöistä. Lisäksi työryhmään kuuluu oppilaitosten edustajia sekä yhteistyöorganisaatioiden muita asiantuntijoita. Kehittäjäryhmä on hankkeen toimenpiteiden edistämisen kannalta merkityksellinen varmistaen työelämäläheisyyden hankkeen jokaisessa kehittämisvaiheessa.   

Osaamisen johtamista vahvistamassa  

Keskeisiä hankkeen kehittämisen teemoja ovat mm. osaamisen johtaminen, osaamisen tunnustaminen ja tunnistaminen sekä osaamismerkki- kokonaisuuden kehittäminen yhteistyössä työelämän kanssa. Lisäksi hankkeessa kehitetään uudenlaisia jatkuvan oppimisen ketteriä menetelmiä ja osaamisen ekosysteemi Pohjois-Savon alueelle. Teemat nivoutuvat hankkeen toimenpiteissä tiiviisti yhteen, vaikka niitä kehitetään eri toimenpiteiden kautta.   

Hankkeessa on kehitetty Osaamisen johtamisen koulutuskokonaisuus, jota pilotoidaan kevään ja syksyn 2024 aikana hankkeen työelämäkumppaneiden kanssa. Koulutus on suunnattu esihenkilöille ja muille aiheesta kiinnostuneille ja se on jaettu kolmeen 1 op:n kokonaisuuteen. Yhdessä ne muodostavat toimivan kokonaisuuden osaamisen johtamiseen (Esihenkilö osaamisen mahdollistajana 1 op, esihenkilö urapolkujen edistäjänä sekä esihenkilö osaamisen tunnistajana 1 op). Koulutuksista on mahdollisuus hakea osaamismerkkiä.   

Osaamismerkkejä työelämän tarpeisiin  

Sotealan tulevaisuuden osaamistarpeista valikoituivat yhdessä kehittäjäryhmän kanssa kehitettävien osaamismerkkien teemat. Tulevaisuuden osaamisen teemat nousivat hankkeen järjestämissä työpajoissa ja teemojen kirkastamista jatkettiin vielä hankkeen nimetyissä pilottiyksiköissä. Paras tapa kehittää osaamismerkkeihin liittyvää kokonaisuutta on rakentaa uusia osaamismerkkejä ja pilotoida osaamismerkkien käyttöä työelämän kanssa. Voit lukea osaamisteemojen muodostumisesta tarkemmin artikkelista: Sote-alan osaaminen nyt ja tulevaisuudessa –JOPPI- hankkeen työpajojen tuloksia osaamisen kehittämisestä – Jatkuva oppiminen osaksi sote-alan arkea (JOPPI)

Tällä hetkellä, kun lähestymme vuoden 2024 loppua, olemme vaiheessa, missä ensimmäiset osaamismerkit on kehitetty ja työelämätoimijat pääsevät pilotoimaan niihin liittyviä osaamiskokonaisuuksia. Palautteiden pohjalta osaamismerkkejä kehitetään hankkeen aikana edelleen. Hankkeessa on rakennettu osaamismerkkitarjotin ja aikataulu osaamismerkkien pilotointiin. Syksyn 2024 aikana jokainen hankkeen pilottiyksiköksi nimetty sotealan työyhteisö päättää, mitä osaamismerkkikokonaisuuksia se lähtee pilotoimaan. Pilotointiaikaa on hankkeen loppuun saakka, joka mahdollistaa myös useamman osaamismerkin pilotoinnin.   

Hankkeessa työstetään osaamismerkkien rinnalla myös asioita, jotka liittyvät osaamismerkkien hallintamalliin ja pohditaan osaamisen tunnustamisen prosessia oppilaitoksien tutkintoihin sekä osaamisen tunnistamisen prosessia liittyen osaamismerkkien suorittamiseen. Parhaimmillaan tuloksena saamme kokemuksia siitä, kuinka työelämässä mahdollistuu entistä ketterämpi osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, jossa “apuvälineenä” ovat osaamismerkit.  

Kuva: Hankkessa kehitettävät osaamismerkit  

Hankkeessa kehittyvä osaamisen ekosysteemi 

Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää alueelle yhteinen osaamisen ekosysteemi joka tuottaa etua ja hyötyä alueen sotealan toimijoille. Osaamisen ekosysteemiä rakennetaan hankkeen aikana erillisen työryhmän johdolla, joka auttaa määrittämään keskeisiä ekosysteemin toimintaan liittyviä reunaehtoja ja toiminnan periaatteita. Työryhmään kuuluu tässä vaiheessa hankkeen yhteistyöorganisaatiot, joita ovat Pohjois-Savon hyvinvointialue, alueen yksityisiä sote-palveluntuottajia sekä oppilaitokset Savon ammattiopisto ja Savonia ammattikorkeakoulu. Osaamisen ekosysteemin toiminta jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen ja ekosysteemin toiminta tulee laajenemaan. Tällä hetkellä työryhmän työskentely on käynnistynyt ja parhaillaan kirkastetaan osaamisen ekosysteemin tarkoitusta ja tavoitteita.   

JOPPI- hankkeessa on siis tapahtunut paljon viimeisen vuoden aikana. Tällä hetkellä meneillään on useita mielenkiintoisia kehittämisprosesseja, kuten osaamisen ekosysteemin kehittyminen sekä hankkeen osaamismerkkien pilotoinnit. Erityisen ilahtuneita olemme hankkeen aktiivisista yhteistyökumppaneista, jotka ovat alueella toimivia sote-alan työyhteisöjä Pohjois-Savon hyvinvointialueelta ja sote-alan yksityisien palveluntuottajien joukosta. Hyvä kehittämisyhteistyö takaa hankkeen työelämäläheisyyden, jolloin myös hankkeen odotetut tulokset ovat laadukkaita! Pian pääsemme jo julkaisemaan ensimmäisiä tuloksia hankkeen toimenpiteistä, pysy kuulolla!   

Kirjoittajat:   

Heli Kekäläinen, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, heli.kekalainen@savonia.fi  

Anu Kinnunen, yliopettaja, projektityöntekijä, Savonia-ammattikorkeakoulu, anu.kinnunen@savonia.fi  

Anna-Leena Ruotsalainen, lehtori, projektityöntekijä, Savonia-ammattikorkeakoulu, anna-leena.ruotsalainen@savonia.fi  

Varpu Hämäläinen, lehtori, hankeasiantuntija, Savon ammattiopisto, varpu.hamalainen@sakky.fi  

Katja Juntunen, lehtori, hankepäällikkö, Savon ammattiopisto, katja.juntunen@sakky.fi