
Jatkuva oppiminen osaksi sotealan arkea (JOPPI) – hankkeen yhtenä tavoitteena on yhdessä työelämän edustajien kanssa kehittää ja ottaa käyttöön osaamismerkki (Open Badge) – järjestelmä. Osaamismerkkien avulla työtekijöiden tunnistetut osaamiset tehdään näkyväksi ja niitä voidaan tarvittaessa tunnustaa myös osaksi sote-alan tutkintoja.
Osaamismerkki (Open Badge) on sähköinen ja visuaalinen dokumentti osaamisesta. Sillä voidaan tunnistaa, tunnustaa ja näyttää eri tavoin hankittua osaamista. Osaaminen voi liittyä esimerkiksi johonkin tietoon, taitoon, rooliin tai tehtävään.
Osaamismerkki on väline kuvata eri tavoin hankittua osaamista ja tehdä sitä yksilön kannalta hyödynnettäväksi. Osaamismerkit kertovat yksiselitteisesti, mistä osaamisesta on kyse. Merkin sisältö sekä osaamisen osoittamisen keinot on määritelty ja kuvattu osaamiskuvauksessa, joka on avoimesti nähtävissä Open Badge -järjestelmässä.
Osaamismerkein voidaan tunnistaa työelämän uudistamisen kannalta tärkeää osaamista. Niiden avulla työntekijä tekee osaamisensa näkyväksi niin itselle, esihenkilölle kuin myös organisaation / työyhteisön muille toimijoille. Osaamismerkit voivat olla keskeisiä työllistymisessä ja urakehityksessä, sillä ne tarjoavat konkreettista näyttöä osaamisesta ja auttavat erottumaan muiden hakijoiden joukosta. Työntekijän itsensä näkökulmasta osaamismerkit voivat motivoida oppimaan lisää ja kehittämään taitoja ja auttaa oman osaamisen kehittämistarpeiden tunnistamisessa. Osaamismerkkien avulla työtekijät voivat verkostoitua esim. LinkedIn:ssä muiden ammattilaisten kanssa, jotka jakavat samanlaisia kiinnostuksen kohteita tai osaamisalueita. Osaamismerkki on tehokas työkalu, joka voi auttaa esittelemään ja vahvistamaan omaa osaamista eri konteksteissa.
Hankkeessa syntyneet osaamismerkit on rakennettu yhteistyössä hankkeen kehittäjäryhmän kanssa. Teemat, joista osaamismerkkejä rakennetiin, on kuvattu seuraavassa kuvassa (KUVA1).

KUVA1: Osaamismerkkien teemat ja rakennetut osaamismerkit
Monikulttuurisuus osaaminen on jaettu kahteen kokonaisuuteen Kulttuurinen kohtaaminen asiakastyössä ja Kulttuurinen kohtaaminen työyhteisössä. Viestintä ja vuorovaikutusosaamisesta muodostui Työyhteisöosaamisen osaamismerkki. Palvelujärjestelmäosaamisesta kehittyi Ohjaaminen palvelujärjestelmässä osaamismerkki. Teknologiaosaamisesta rakennettiin kaksi osaamismerkkiä, Etäohjaus sotealalla ja Tekoäly sotealalla. Palvelujärjestelmäosaamisesta muodostui Ohjaaminen palvelujärjestelmässä ja Motivoiva ohjaus osaamismerkit.
Lisäksi esihenkilöille suunnatussa osaamisen johtamisen koulutuksesta muodostui kolme osaamismerkkiä. Esihenkilö osaamisen mahdollistajana, Esihenkilö urapolkujen edistäjänä ja Esihenkilö osaamisen tunnistajana ja tunnustajana. Osaamismerkeistä lisätietoa verkkosivuilta (https://joppi.savonia.fi/osaamismerkit/) sekä hanketoimijoilta.
Savonia ammattikorkeakoulun ja Savon ammattiopiston (SAKKY) hallinnoimiin osaamismerkkeihin on määritelty osaamiskuvauksissa tavoitteet ja osaamiskriteerit. Savonia ammattikorkeakoulussa opintopisteytettyjä osaamismerkkejä voidaan tarvittaessa hyväksilukea tutkinnon valinnaisiin opintoihin. SAKKYssä osaamismerkkejä voidaan tunnistaa ja tunnustaa henkilökohtaistamisen avulla sosiaali- ja terveysalan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin tutkinnon perusteiden mukaisesti.
Osaamisen kehittämiseksi ja oman osaamisen vahvistamiseksi hankkeessa mukana olevien pilottiyksiköiden työntekijät suorittivat osaamismerkkejä syksystä 2024 alkaen.
Osaamismerkkien pilotoinnissa haluttiin tukea työtekijän omaa mielenkiintoa ja itseohjautuvuutta huomioiden myös työyhteisön osaamisen kehittyminen. Saatujen palautteiden pohjalta saimme käsityksen osaamismerkkien toimivuudesta ja niiden roolista tämän päivän työelämässä tarvittavan osaamisen vahvistamisesta ja osaamisen näkyväksi tekemisestä.
” Sain paljon hyvää perustietoa”
” Reflektio tehtävä laittoi minut miettimään, mitä etäohjaus kehitysvammaisten kohdalla on, miten se poikkeaa, esim. ihmisestä, joka lukee ja ymmärtää laitteiden käytön sekä muuttuvat käytänteet. ”
”Tältä kurssilta löytyi todella hyvää materiaalia tämänhetkiseen työhöni etäpalveluiden kehittämisprojektissa!”
Saatujen kokemusten ja palautteiden avulla pystymme kehittämään ja tarkentamaan osaamismerkkien sisältöä ja tehtäviä edelleen huomioiden tulevaisuuden työelämän osaamisvaatimuksia.
Hankkeen näkökulmasta pilotointikokemukset ovat vahvistaneet käsitystämme siitä, että osaamismerkit ovat hyödyllisiä työkaluja, jotka voivat parantaa ammatillista näkyvyyttä, edistää oppimista ja oman osaamisen kehittymistä sekä auttaa työtekijää erottumaan työmarkkinoilla.
Mikäli kiinnostuit osaamismerkkien suorittamisesta, ota yhteyttä 30.4.2025 mennessä:
Heli Kekäläinen, heli.kekäläinen@savonia.fi
Katja Juntunen, katja.juntunen@savonia.fi
Kirjoittajat:
Ruotsalainen Anna-Leena, THM, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Hämäläinen Varpu, YTL, lehtori, Savon ammattiopisto
Kinnunen Anu, KT, yliopettaja, Savonia-ammattikorkeakoulu
Kekäläinen Heli, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu
Juntunen Katja, TtM, lehtori, Savon ammattiopisto