JOPPI -hanke toteutti Osaaminen näkyviin -kampanjan huhtikuun aikana yhteistyössä hankkeen pilottiyksiköiden kanssa. Kampanjan tavoitteena oli tarjota erilaisia osaamisen näkyväksi tekemisen työkaluja ja jatkuvan oppimisen ketteriä menetelmiä. Kampanjan myötä rakensimme myös työyhteisöille huoneentaulun, jossa on helposti käyttöön otettavia menetelmiä osaamisen tunnistamiseen ja arjen ketteriä menetelmiä osaamisen kehittämiseen. 

Tässä kaikille tiimeille ja koko työyhteisölle koottuna vinkkejä ja ideoita osaamispuheen ylläpitämiseen ja oman osaamisen näkyväksi tekemiseen! 

JOPPI-hankkeen Osaaminen näkyviin kampanjan antia

Työelämä muuttuu jatkuvasti, mikä vaatii ammattilaisilta jatkuvaa oppimista ja sopeutumista. Työntekijöiden osaaminen ja asiantuntijuus takaavat laadukkaan työn lopputuloksen. Oman osaamisen kehittäminen lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä, sitoutumista ja motivaatiota työhön. Huoneentauluun on nostettu esille muutamia helppoja ja ketteriä menetelmiä osaamisen tunnistamiseen ja oman osaamisen kehittämiseen.  

Katso video: Osaamisen tunnistamisen ja jatkuvan oppimisen ketterät menetelmät huoneentaulu – Media Savonia – Powered by Planet eStream 

Tiesitkö, että varjostaminen on ketterä tapa kehittää omaa osaamista?

Työn varjostaminen tarkoittaa, että kaksi eri paikassa työskentelevää saman alan työntekijää varjostaa eli seuraa ja havainnoi kumpikin vuorollaan toisen työskentelyä muutaman päivän ajan. Havainnoinnin kohteena on arkinen, tavanomainen työskentely. 

Varjostamisesta hyötyvät molemmat osapuolet, sillä se mahdollistaa: 

  • Hyvien käytäntöjen levittäminen 
  • Työyhteisöjen välisen yhteistyön lisäämisen 
  • Vertaistuen saaminen  
  • Mahdollisuuden päästä seuraamaan oman ammattialan työtä itselle uudessa työympäristössä 
  • Auttaa näkemään oman työn uudella tavalla ja sen kriittisen tarkastelun 
  • Erilaisten toimintavaihtoehtojen oivaltaminen 

eOsmo | Varjostaminen 

Kuinka voit lisätä ketterää oppimista työyhteisössä kivalla tavalla?

No antamalla työkaverin onnistumisista ja suoriutumisesta palautetta työpäivän aikana, tietenkin 😊  

Mikä olisikaan mukavampaa, kuin kuulla kannustavaa palautetta omalta kollegalta tai esihenkilöltä!  

Tehyn jutusta: Anna työkaverille palautetta | Tehy-lehti saatte palautteen antamisesta lisätietoa!  

Kokeilkaa palautteen antamista työyhteisössänne rohkeasti! Oikein annettu palaute auttaa kehittymään ja tuo myös mukavaa fiilistä työyhteisöön!  

Osaamisen käsi

Mitä tietoja, taitoja, tahtoa, kokemusta ja kontakteja sinulla on? Aina omaa osaamista ei edes huomaa. Osaamisen käsi auttaa hahmottamaan kokonaiskuvan osaamisestasi. 

Osaamisen käsi – Kokonaiskuva omasta osaamisesta – Sitra  

Osaamiskahvit

Työyhteisöissä osaamista on ja löytyy yksilöiltä ja tiimeiltä paljon! Silti kollegoissa ja omassa työyhteisössä piilee paljon osaamista mitä ei tiedetä tai tunnisteta. Nyt on aika nostaa työyhteisön yhteinen osaaminen näkyviin yksinkertaisesti jutellen! 

Osaamisen tunnistamisen ketteränä menetelmänä voit käyttää osaamiskahveja, vaikka tiimipalaverissa tai kehittämispäivässä osaamisen näkyväksi tuomisessa.  

Lue lisää täältä: Osaamiskahvit | Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus